Helovīni - kas tie ir un cik tie izmaksā? 2018-10-22

Daudzviet pasaulē 31. oktobrī tiek svinēti Helovīni jeb Visu Svēto dienas priekšvakars, kas tiek atzīmēts vairākās pasaules valstīs, un pēdējo gadu laikā tas ir ieguvis popularitāti arī Latvijā, it īpaši bērnu un pusaudžu vidū, savukārt vecāku paaudžu cilvēki vēl aizvien nesaprot, kas šie svētki patiesībā ir un kāda tiem vispār ir jēga.

Kas tad īsti ir Helovīni?

Helovīni (zināmi arī kā Helovīns, Halovīns, Halovīni) ir Visu Svēto dienas priekšvakars, kas patiesībā ievada 3 dienu ciklu - 31. oktobris (Helovīns), 1. novembris (Visu Svēto diena) un 2. novembris (Visu dvēseļu diena).

Pastāv uzskati, ka Helovīns ir cēlies no Ķeltu svētkiem "Šamhaina". Senos laikos ļaudis uzskatīja, ka šajā laikā robeža starp dzīvo un mirušo pasauli ir pavisam trausla un ka to viegli var šķērsot. Cilvēki vilka mugurā dažādus atbaidošus tērpus, lai attālinātos no mirušajām dvēselēm. Gribētos teikt, ka šeit saskatāma arī zināma līdzība ar latviešu veļu laiku.

Helovīnu simbols - izgrebts ķirbis ar degošu sveci tā iekšpusē

Jebkādam nozīmīgam notikumam un svētkiem piemīt kaut kas īpašs, kas tos padara atšķirīgus. Runa ir par svētku simboliem. Piemēram, izpušķota eglīte visiem asociējas ar Ziemassvētkiem, kas patiesībā tuvojas ļoti straujiem soļiem.

Izgrebts ķirbis ar degošu sveci tā iekšpusē - viens no spilgtākajiem Helovīnu simboliem, kas kļuvis par neatņemamu šo svētku sastāvdaļu (it īpaši ārzemēs), taču vēl par svarīgiem svētku atribūtiem uzskata zirnekļus, sikspārņus, melnus kaķus, cilvēka skeletus, raganas u.c. - patiesībā visu, kas atgādina kaut ko nepatīkamu, tumšu un baismīgu.

Kā svinēt Helovīnus, neiztērējot ne centa?

Neskatoties uz to, ka Helovīni Latvijā netiek tik plaši svinēti kā citviet pasaulē, piemēram, Īrijā, tie arī pie mums iegūst arvien lielāku popularitāti, jo patiesībā svētku nekad nevar būt par daudz! Helovīni tiek svinēti tādā ļoti "pateicīgā" laikā - rudens raža novākta, un ikviens, kas nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu piemājas dārzā, noteikti varēs atrast pagrabā vai vēsākā istabā kādu svaigu lauku skaistuli - ķirbi, kuru pārveidot par skaistu dekorāciju pēc savām vēlmēm un ieskatiem.

Ieejot lielveikalos, nevar nepamanīt pilnos plauktus ar Helovīnu dekorācijām un maskām - atliek vien izvēlēties piemērotāko, taču saprotams, ka arī tas prasa nelielu, bet tomēr zināmu naudas summu. Reizēm tieši šādiem nieciņiem ir ļoti augsta cena. Kāpēc gan neizveidot savu Helovīnu masku pašam? Pirmkārt, tā būs oriģināla, jo tādu nevienam vairs neatradīsi, un, otrkārt, pašu rokām gatavota, kurai būs daudz lielāka vērtība.

Idejas mājās pagatavotām Helovīnu maskām

Spoks, kas pagatavots no palaga. Ikvienam noteikti mājās ir kāds vecs palags vai segas pārvalks, kas netiek izmantots. Paņem to, uzzīmē acis, muti (ja vēlies), tās izgriez un izdekorē palagu pēc saviem ieskatiem.

Nokrāso baltu seju un uzvelc melnas drēbes. Cilvēks ar baltu seju noteikti atgādina līķi. Ko vairāk var vēlēties? Uzvelc mugurā melnas drēbes, seju nokrāso baltu un ar kosmētikas palīdzību padari tumšas acis!

Balts kostīms ar asins pleķiem. Viss, kas nepieciešams, ir baltas krāsas drēbes, kas vairs netiek lietotas, un sarkana krāsa (var būt guaša, akrila u.c.). Nosmērē balto apģērbu ar sarkaniem asins pleķiem: iemērc savu plaukstu sarkanā krāsā un veic nospiedumu uz baltās krāsas apģērbu. Tērps gatavs!

Patiesībā pagatavot tērpu Helovīniem nav nekas sarežģīts - jo neglītāks, briesmīgāks un atbaidošāks tas sanāks, jo labāk!