Izdevīgi ekskursiju maršruti skolēniem 2018-08-30

Vismīļākās dienas mācību gadā ir tās, kurās skolēni var doties klases ekskursijās vai izbraucienos. Patiesībā ekskursija ir ne tikai atelpa no mācībām skolā, bet tā sniedz lielisku iespēju uzzināt ko jaunu, apmeklējot muzejus un dažādas citas izglītojošas iestādes, tajā pašā laikā saliedējot klasi. Vēl skola pat īsti nav sākusies, klases audzinātājas tikai iepazīstina ar rezultātiem, kuri gada laikā jāsasniedz, bet bērni jau plāno klases ekskursijas!? Patiesībā ekskursijas plānošanu nekad nevar uzsākt par ātru. Jo ātrāk sāksiet plānot, jo ekskursija būs vairākkārt izdevusies.  

Kāpēc plānot klases ekskursiju laicīgi?

Laicīga ekskursijas plānošana var atvieglot dažādas problēmas. Pirmkārt, ja septembra sākumā brīdināsi vecākus par ekskursiju decembrī, kas izmaksā aptuveni 80 € (esat nolēmuši doties tālākā izbraucienā uz divām dienām, nakšņojot viesnīcā), tad vecāki, katru mēnesi atliekot aptuveni 25-30 €, līdz decembrim būs noteikto naudas summu iekrājuši.

Otrkārt, laicīga plānošana ļauj atrast piemērotāko un lētāko variantu – izskatīt dažādus piedāvājumus, izsverot visus plusus un mīnusus.

Kur doties ekskursijā, lai vecākiem nebūtu jālūdz daudz naudas?

Viens no populārākajiem ekskursiju galamērķiem ir Rīga. Rīga ir Latvijas galvaspilsēta, un, protams, tā piedāvā visvairāk iespēju. Šeit varēsiet doties uz dažādiem interesantiem muzejiem ("Stūra māja", Rīgas motormuzejs), teātra izrādēm, Zoodārzu, kino, boulingu un, protams, atvēlēt dažas stundas iepirkšanās centrā.

Arī citās Latvijas lielākajās pilsētās var apskatīt un izbaudīt pavisam ko neparastu. Ja vēlaties ar klasi iegūt adrenalīnu, tad Liepājas Karostas cietums būs īstā vieta, kur doties. Spiegu spēle "Bēgšana no PSRS" ļaus visai klasei atgriezties pagātnē, kad Latvija tika iekļauta PSRS sastāvā. Skriešana, šķēršļu pārvarēšana, uzdevumi, drauga atrašana un nogādāšana drošībā, kurš nav spējīgs pārvietoties, - tie ir tikai daži no uzdevumiem, kas būs jāpaveic šajā spēlē. Tāpat Liepājas cietums piedāvā iejusties ieslodzītā lomā, sēdēt cietuma kamerā un klausīt pavēlēm, kas nepārtraukti liek aizdomāties, kā cietumā agrāk izturējās pret cilvēkiem.

Ventspils neatstās savus ekskursantus bez elpu aizraujošiem piedzīvojumiem. Ekskursiju kuģītis "Hercogs Jēkabs" vedīs Jūs neaizmirstamā braucienā pa Ventspils ostu. Tāpat Ventspilī varēsiet apskatīt Livonijas ordeņa pils muzeju, Vecpilsētu, Ostas ielas promenādi, Reņķa dārzu; pie kam lielākā daļa apskates objektu ir pieejami bez maksas vai par niecīgu samaksu.

Ja esat ūdens cienītāji, iesakām doties uz Ventspils ūdens piedzīvojumu parku, kur var baudīt ūdens izpriecas. Šis ūdens parks nav tik liels kā Līvu Akvaparks Jūrmalā (arī ļoti iecienīts klases ekskursantu vidū), taču arī tur pieejami baseini, pirtis, slidkalniņi u.c.

Par vienu no populārākajiem galamērķiem rudenī ne tikai ģimenēm, bet arī skolēnu izbraucienā var uzskatīt Siguldu. Brīdī, kad kokiem sārtojas un dzeltē lapas, Sigulda ir nepārprotami skaista.

Ideāla vieta klases atpūtai būs Siguldas piedzīvojumu parks "Mežakaķis", savukārt tie, kas nevēlas kāpelēt kokos izveidotajās trasēs, var izbraukt ar rodeļiem, panorāmas ratu vai gaisa trošu vagoniņu. Kā zināms, mācību ekskursiju laikā nepieciešams apmeklēt arī izglītojošas iestādes, piemēram, muzejus. Ja dodaties uz Siguldu, Turaidas muzejrezervāts būs lieliska vieta izglītojošai iestādei. Tā stāsta par latviešu tautas vēsturi daudzu gadsimtu gaitā. Tajā ietilpst viduslaiku mūra pils, Turaidas rozes piemiņas vieta, baznīca, plaša muižas apbūve u.c.

Daugavpils – otrā lielākā pilsēta Latvijā pēc iedzīvotāju skaita. Šeit Jūs varēsiet apmeklēt Baznīckalnu, Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, Daugavpils cietoksni, kas tiek dēvēts par pilsētas simbolu. Cietokšņa teritorijā varēsiet apskatīt tilta nocietinājumu, aizsargvalni, Nikolaja vārtus un ūdenstorni. Cietoksnis aizņem vairāk nekā 150 ha lielu platību.

Daugavpils sniedz arī plašas aktīvās atpūtas iespējas: izbraucienu ar motorizētu plostu "Sola", liellaivu "Dina", kāpelēšanu pa kokiem piedzīvojumu parkā "Daugavpils Tarzāns", izklaides un atpūtas kompleksu "Orange bowling". Lielisks piedzīvojums arī būs kvesta istaba "Doordom" un "The Imaginarium Quest-Cafe", kas ir intelektuāla spēle komandām. Šāda veida spēles ir pieejamas arī citās Latvijas pilsētās, kas varētu būt lielisks piedzīvojums visai klasei!