Izlaidums, par ko nav jālauza galva 2018-06-15

Vasara ir sākusies visā savā krāšņumā, kas daudziem jauniešiem saistās ar pelnīto atpūtas sākumu un satraukuma pilno eksāmenu, sesijas laiku aiz muguras, lai varētu pievērsties vasaras baudīšanai un dažādu kultūras pasākumu apmeklēšanai.

Lai domātu par pasākumiem, kurus vasaras piedāvājuma klāstā būtu vērts apmeklēt, līdz tam ir jāizdzīvo jūnijs, kas tiek dēvēts par izlaiduma mēnesi. Šobrīd izlaidumi tiek vērtēti divējādi, raisot visdažādākās emocijas un viedokļu argumentus.  

Daudzās Latvijas skolās un augstskolās šis ir izlaidumu laiks, kad absolventus steidz sveikt draugi, paziņas un radi. Puķu klēpji, iedrošinoši vārdi, laba vēlējumi un kopīgas bildes ir neatņemami emociju raisinošie faktori, kas paliks atmiņā.

No malas tas viss šķiet satraukuma pilns un aizkustinošs brīdis, kad jaunie skolas beidzēji vēl atrodas plecu pie pleca, lai pēc tam katrs dotos uz savu pusi. Tas ir brīdis, kad tiek pasniegtas sarūpētās dāvanas, tiek sacītas uzrunas un paldies vārdi skolotājiem, pasniedzējiem un vecākiem. Jebkuram pedagogam un ģimenes loceklim tas visnotaļ ir patīkami! Taču sagatavošanās process pirms lielā notikuma ir neizbēgams. Gadiem ejot, arvien vairāk pamatskolu, vidusskolu un profesionālo vidusskolu absolventi vēlas pārsteigt ieradušos sveicējus ar oriģinālākiem un radošākiem priekšnesumiem, kam tad arī nāk klāt lielākas izmaksas. Tas viss galu galā sadārdzina pasākumu. Augstskolu beidzējiem tas galvenokārt izpaliek, jo atliek tik vien kā ierasties uz ceremoniju, lai uzvilktu mantiju, saņemtu diplomu un nofotografētos. Savukārt bērnudārzu izlaidumi pašiem mazākajiem šobrīd jau tiek pielīdzināti izlaidumiem skolās, kur gatavošanās procesa dalībnieki ir paši vecāki, kas atbild par izmaksu slieksni ne tikai oficiālai daļai, bet arī neoficiālās daļas plānošanā un rīkošanā.

Pirms izlaidums vēl nav pienācis, daudzi nemaz neaizdomājas, cik daudz līdzekļu tas viss varētu prasīt. Jauniešus, kuri tikko ir izkāpuši no skolas sola un vēl nav uzsākuši darba gaitas, atbalsta vecāki, tāpēc arī pasākuma izmaksas balstās uz viņu pleciem. Sākot jau no izlaiduma vietas dekorācijām, priekšnesumiem nepieciešamo lietu nodrošināšanas, dāvanu un puķu kalniem, absolventa izskata apmierināšanas, kā arī garantējot vakara izskaņai vajadzīgo vietu un cienasta pasūtījumu. Tie ir tēriņi, kas uzliek nastu un raizes par to, kā to visu iespējams nodrošināt, tāpēc var rasties nepieciešamība pēc palīdzības kā ātrais kredīts. Izvērtējot savas vajadzības, kredītu salīdzinājumā ikviens var atrast vispiemērotāko aizdevumu sev, lai varētu būt drošs, ka pasākums izdosies bez raizēm. Šāda palīdzība var atspēkot visas pūles, ko sagādā absolventu nepieciešamo vajadzību komplektācija.

Svarīgi, ka bieži vien jaunieši paši ir atbildīgi par to, kā tiks veidots pasākuma scenārijs, cik lieli būs izdevumi, kādi līdzekļi būs nepieciešami un kāds būs katra paša individuālais vakara turpinājums, tajā pašā laikā nemaz nepadomājot, vai visiem būs pietiekami plašas iespējas samaksāt summu, kas radusies svētku organizēšanas laikā. Tieši tāpēc organizēšanas darbos ir jāpiedalās katram klases loceklim, lai vienotos par labāko risinājumu, kas apmierinātu ikvienu dalībnieku.

Izlaiduma laiks ir patīkamu emociju raisinošs, tāpēc svētku rīkotājiem vajadzētu pārdomāt vajadzības un iespējas, lai tādā pat pozitīvā gaisotnē notikums tiktu sagaidīts un pavadīts!