Kā iekrāt naudu? 2019-07-09

Iemācīties krāt naudu nav sarežģīti. Galvenais šajā procesā ir gribasspēks, ar kura palīdzību, kā zināms, var panākt gandrīz visu. Kā pareizi un efektīvi iekrāt naudu un kas jādara, lai sevī attīstītu gribasspēku? Lasi mūsu rakstu un uzzini atbildi uz šo jautājumu! 

Ietaupījumu veidošana

Mērķa noteikšana

Veiksmīgas naudas krāšanas priekšnoteikums ir efektīva sevis motivēšana, ko var panākt, nosakot sev konkrētu mērķi, ar kuru kopā rodas gribasspēks. Mērķis var būt jebkāds, sākot no maziem ikdienas sīkumiem un beidzot līdz pat lielām, iespaidīgām lietām. Piemēram, ja vēlies aizbraukt ceļojumā nākamajā vasarā uz kādu tālāku pasaules valsti, nosaki to kā savu nolūku, kas obligāti jāsasniedz. Tad naudu sakrāt būs vienkāršāk. 

Ja naudas krāšanai nav noteikta mērķa, tad bieži vien viss iekrātais tiek pavisam ātri iztērēts pirms sasniegts vai iegādāts kaut kas, ko patiešām vēlas sirds, tāpēc visa pamatā ir mērķis. 

Nosakot vairākus mērķus, ir jāsaprot, kurš no tiem ir svarīgāks; ir jāizvērtē to prioritātes, jo pretējā gadījumā tas var radīt pārlieku lielu slogu ģimenes budžetam, jo ietaupījumiem vajadzētu veidot aptuveni 20% no ikmēneša ienākumiem. 

Nauda ir tieši tik, lai segtu nepieciešamās dzīves prioritātes

Ne visi saņem tādu atalgojumu, kādu vēlētos, un, protams, citiem ikmēneša ienākumi ir tik lieli, lai segtu tikai dzīvošanas vajadzības - rēķinus, pārtikas izdevumus un iespējams arī kredītsaistības, tāpēc vairums no mums uzskata, ka ietaupīt daļu no saviem ienākumiem nemaz nav iespējams. Šis atzinums ir kļūdains, jo ar pareizu pieeju ir iespējams veidot ietaupījumus, sākot ar minimālām summām. 

Lai spētu iekrāt tie, kas saņem mazu atalgojumu, ir jāsāk ar izdevumu analīzi, lai saprastu, uz kuru pirkumu iegādi var ietaupīt. Apkopojot akciju bukletos pieejamo informāciju par akcijas precēm, preces var iegādāties lētāk. Tāpat ir jāizvairās no nevajadzīgu pirkumu iegādes. Bieži vien pēc šādiem aprēķiniem kļūst skaidrs, ka ikmēneša izmaksas var samazināt par 5-10%, tādā veidā palielinot savus iekrājumus. 

Liekā pārdošana

Ne viss, kas atrodas mūsu mājās, skapī vai garāžā, tiek izmantots, tāpēc labākais risinājums, kā viegli tikt pie naudas un atbrīvoties no liekā, ir to pārdot. Bieži vien mums ir kāds solīds apģērba gabals vai kāda lieta, kuru nevalkājam (neizmantojam) un par kuru kāds cits noteikti priecātos. Varēsi palielināt savus ietaupījumus un tikt pie sava kārotā mērķa krietni ātrāk!

Naudu glabāt "zeķē" vai noguldīt bankā?

Pēdējā laikā uzmanība tiek pievērsta naudas līdzekļu glabāšanai. Citam šķiet, ka naudu labāk turēt mājās, taču citam šķiet, ka bankā. Kur labāk? Kur izdevīgāk? Patiesībā viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav, jo tas ir atkarīgs no konkrētās situācijas un gadījuma. Protams, veidojot krājkontu bankā, pie sakrātās naudas uzreiz nevar tikt, kas nozīmē, ka nauda netiks vieglprātīgi izšķērdēta. Skatoties no otras puses, ja nauda nepieciešami steidzami, būtu bijis ērtāk, ja nauda tiktu turēta mājās, jo pie tās var piekļūt jebkurā mirklī - kaut vai naktī. 

Jāpiebilst, ka naudas glabāšana “zeķē” saistās ar neiegūtu peļņu jeb procentiem, jo, laižot naudu apgrozībā, var iegūt papildus ienākumus. Bankas maksā saviem klientiem procentus par noguldīto naudu, kas nozīmē, ka ilgākā laika posmā ir iespējams gūt sev papildus ienākumus, tāpēc padomā, pirms turi naudu "zeķē"! 

Sakrāt naudu nav nekas neiespējams! Ja būs gribēšana, būs arī varēšana!