Kļūdas, kuras pieļauj jaunie uzņēmēji 2018-11-16

Liela sabiedrības daļa kaut reizi ir sapņojusi par savu uzņēmumu, taču nākotnes neparedzēšana un lielais risks attur cilvēkus no uzņēmējdarbības uzsākšanas. Saprotams, ka uzsākt uzņēmējdarbību nav viegli, un ne vienmēr tas visiem veiksmīgi izdodas, jo ir nepieciešama ne tikai laba, inovatīva un dzīvotspējīga ideja, bet arī zināšanas dažādās jomās un spēja tās pielietot dzīvē.

Nekonkrēts mērķis - nekādu panākumu

Ikvienas veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir skaidri zināmi un pareizi formulēti mērķi, kurus sasniegt. Ir jāsaprot, kādi ir uzņēmuma ilgtermiņa mērķi, taču nevajag aizmirst arī par īstermiņa mērķiem, kurus var realizēt dažu nedēļu laikā, jo tikai tādā veidā var nodrošināt uzņēmuma attīstību un ilgtspēju.

Tā teikt, uzņēmums bez mērķiem nav uzņēmums, bet gan pasākumu kopums, kura rezultāti ir atkarīgi no nejaušības.

Jāpiebilst, ka lielākoties mērķiem uzņēmumā ir jābūt savstarpēji saistītiem un katra nelielā īstermiņa mērķa realizēšana var veicināt uzņēmuma lielo mērķu sasniegšanu.

Kredīts biznesa idejas attīstībai un uzņēmējdarbības uzsākšanai

Jebkāda veida uzņēmuma dibināšana un idejas attīstība prasa finanšu līdzekļus - citam vairāk, citam mazāk, bet prasa. Ne vienmēr visiem šie līdzekļi ir brīvi pieejami, tāpēc viens no risinājumiem var būt kredīts. Stājoties kredītsaistībās, ikviens cer, ka tas palīdzēs sasniegt vēlamos rezultātus, bet ne vienmēr tā notiek, jo dzīve ir neparedzama. Protams, reizēm tas viss nostrādā, taču tikpat bieži nē.

Kā zināt, vai kredīts var būt noderīgs? Dzīvē mēs neko paredzēt nevaram arī šādās situācijās, taču kredītam ir jābūt atbildīgam lēmumam. Ne velti aizdevēji bieži skandina frāzi: "Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt!" Ja iepriekš esi veicis rūpīgu tirgus izpēti, izprotot sabiedrības vajadzības un izvērtējot dažādus politiskos un ekonomiskos faktorus, visas stiprās un vājās puses, iespējas un draudus, veicot PEST un SVID analīzes, tad idejas realizēšanai lielu šķēršļu nav; līdz ar to kredīts, visticamāk, spēs attaisnot cerības un palīdzēs nodrošināt uzņēmuma attīstību tuvākajā nākotnē.

Ne vienmēr, lai uzsāktu uzņēmējdarbību, finanšu problēmu risinājums var būt kredīts. Arvien lielāku popularitāti sabiedrībā iegūst biznesa inkubatori, kuri atrodas vairākās Latvijas pilsētās. Ar biznesa inkubatora palīdzību pastāv iespēja uzņēmējdarbības uzsācējiem saņemt atbalstu biznesa idejas attīstībai un biznesa plāna izstrādei.

Nekvalitatīva sabiedrības vajadzību un tirgus izpēte

Domājams, ikviens, kam kaut reizi dzīvē ir ienākusi prātā interesanta ideja, kuru attīstīt, ir domājis par biznesa uzsākšanu. Viss šķiet skaisti, un jaunie uzņēmēji parasti ir cerību un enerģijas pilni. Pašam ideja izraisa dziļu prieku un lielu patiku, tajā pašā laikā cerot, ka par to būs sajūsmā visa sabiedrība, bet tam visam ir viens liels BET! Mēs kā patērētāji esam dažādi, un tas, kas vienam patiks, otram var likties kaut kas nepieņemams. Tā teikt, dzīves realitāte ne vienmēr atbilst iecerētajam. Šī iemesla dēļ ir jāveic tirgus izpēte (ar PEST un SVID analīžu palīdzību), tirgus segmentēšana, dažādi mārketinga pētījumi, patērētāju uzvedības novērojumi, konkurentu analīze u.c., lai varētu apstiprinoši atbildēt uz jautājumu, vai mans radītais produkts un/vai pakalpojums sabiedrībai vispār būs nepieciešams?

Nekvalitatīva tirgus analīze ir viena no galvenajām kļūdām, kuru pieļauj jaunie uzņēmēji.

Rūpes par klientiem, nedomājot par darbiniekiem

Protams, ikviena uzņēmuma prioritāte ir klients, viņa vēlmes un vajadzības, jo ir svarīgi, ka Jūsu ražotā prece un/vai pakalpojums būs pieprasīts, taču ikvienam kā darba devējam ir jāsaprot, ka mērķu sasniegšana (šajā gadījumā - apmierināts klients) ir atkarīga no katra darbinieka uzņēmumā, jo tikai komandā ir spēks; līdz ar to ikvienas veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir apmierināts darbinieks. Uzņēmējs un biznesa magnāts Ričards Brensons ir teicis: "Ja parūpēsieties par darbiniekiem, viņi parūpēsies par klientiem!" Šim apgalvojumam nevar nepiekrist.

Vēlies uzsākt uzņēmējdarbību? Uz priekšu! Izvērtē visus iespējamos riskus, veic pārdomātus lēmumus un panākumi noteikti būs Tavā pusē!