Ko darīt, lai Jaunais 2019. gads būtu laimīgs? 2019-01-04

Brīdī, kad Vecais gads tuvojas izskaņai un Jaunais gads jau klāt, jebkur - veikalos, uz ielas, mājās, darbā - varam nepārtraukti dzirdēt Jaunā gada laimes novēlējumus. Mēs vienmēr ceram, ka Jaunais gads atnesīs laimi un tas būs veiksmīgāks par iepriekšējo, taču, kad atskatāmies uz paveikto, saprotam, ka nekas diži mūsu dzīvē nav mainījies, tāpēc ir svarīgi noteikt jaunus mērķus, lai 2019. gads kļūtu par patiesi laimīgu dzīves gadu.

Rūpīga finanšu plānošana

Ticams, ka katrs var piekrist, ka situācija, kurā nepārtraukti ir jādomā, kā apmaksāt visus rēķinus vai ko pagatavot vakariņās, ja nauda visam nepietiek, ir nepatīkama. Mūsdienās viens no visplašāk izplatītākajiem stresa cēloņiem ir tikko pieminētas finanšu problēmas, ar kurām var saskarties teju ikviens. Šādās situācijās "laimes hormoni" cilvēka organismā samazinās, taču "bēdu" - palielinās, padarot cilvēku nelaimīgu.

Lai Jaunajā 2019. gadā Tu no tā izvairītos, svarīgi ir veikt rūpīgu finanšu plānošanu, lai saprastu, kur paliek nauda. Izveidojot ieņēmumu un izdevumu tabulu Excel (vai jebkur citur, kur ērtāk - kaut vai savā rokrakstā uz baltas lapas), katru reizi, kad saņem vai izdod naudu, piefiksē to. Šādi Tu sapratīsi, kuri pirkumi patiesi ir bijuši lietderīgi, bet kuri noteikti nav vajadzīgi, kas nākamreiz liks mainīt Tavus pirkšanas paradumus.

Uz veikalu dodies ar iepirkumu sarakstu, jo ir pierādīts, ka cilvēki, kas izmanto iepirkumu sarakstu, iztērē daudz mazāk, tādā veidā iegādājoties tikai nepieciešamāko. 

Viens no risinājumiem, kas var atrisināt finanšu problēmas, ir kredīts, taču to nevar uzskatīt par rūpīgu finanšu plānošanas instrumentu. Uz kādu laiku situācija var būt atrisināta, taču parasti tas notiek līdz brīdim, kad aizdevums ir jāatmaksā noteiktajā apmērā un termiņā. Kredītam ir jābūt atbildīgam lēmumam, tāpēc izvērtē aizdevuma nepieciešamību un iespējas to atmaksāt.

Uzkrājumu veidošana

Mūsdienās vairumam cilvēku nav īsti pareizas izpratnes par uzkrājumu jeb iekrājumu veidošanu, jo tas šķiet ļoti sarežģīti un ka to var atļauties cilvēki ar augstiem ikmēneša ienākumiem, taču šis ir viens no kārtējiem neobjektīvajiem un pārspīlētajiem sabiedrības stereotipiem.

Protams, algu diapazons, kādā tās variē, ir pavisam plašs, tāpēc nosaukt konkrētu summu, kura katru mēnesi būtu jāveido uzkrājumos, nebūtu korekti. Ja mēs apgalvotu, ka mēnesī pilnīgi visiem strādājošam jāatliek malā 150 €, lai gadā uzkrājumi sasniegtu 1800 €, nebūtu proporcionāli pareizi. Ja viens pelna 430 €, savukārt cits - 1500 €, šī konkrētā uzkrājumu summa nebūtu atbilstoša 430 € lieliem ikmēneša ienākumiem, jo tā pārsniedz 1/3 no ienākumiem, savukārt ienākumiem ap 1500 € tā būtu tikai 1/10 daļa.

Ekonomisti uzskata, ka no algas būtu jāatliek aptuveni 10% neatkarīgi no algas apmēra, lai veiksmīgi tiktu veidoti uzkrājumi. Piemēram, ja Tava alga ir 600 € mēnesī, tad 10% ir 60 €. Varbūt pirmajā brīdī tā šķiet liela summa, taču cilvēks pie visa var ātri pierast, un, pamainot pāris dzīvošanas paradumus, nemaz nepamanīsi, ka no algas katru mēnesi "pazūd" 60 €. Pēc pusgada būs iekrāti jau 360  €, un kopā ar ģimeni varēsiet doties kādā ģimenes izpriecu izbraucienā vai nelielā ceļojumā, gūstot pozitīvas emocijas un padarot 2019. gada dažas dienas par laimīgākajām dienām.